Każdy kraj ma własną kulinarną tradycję. Nie inaczej jest z Wielką Brytanią. W tym artykule zasmakujemy kuchni angielskiej, choć opinie na jej temat bywają podzielone. Przybywając na Wyspy Brytyjskie, trzeba przygotować się na sycące i ciężkie potrawy oraz dodatki, które kompletnie zmieniają smak dobrze znanych potraw. Jeżeli do tej pory kuchnia brytyjska kojarzyła Ci się wyłącznie z rybą podawaną w towarzystwie frytek, czas zmienić to wyobrażenie i poznać inne interesujące dania.
Full English breakfast – angielskie przysmaki na śniadanie
Przekonanie o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, Anglicy bardzo wzięli sobie do serca. Pierwszy posiłek na Wyspach Brytyjskich nie należy do małych i z pewnością nie spodoba się osobom liczącym kalorie. Co pojawi się na Twoim talerzu, gdy rano zawitasz do angielskiej restauracji? Sadzone jajko, smażone kiełbaski, boczek, fasolka, smażone pieczarki,
hash browns, czyli małe placki ziemniaczane i tost. Do tego podawana jest kawa lub sok owocowy. Trzeba przyznać, że to solidna porcja energii na cały dzień.
Nie oznacza to jednak, że Anglicy codziennie zajadają się takim śniadaniem. Uwielbiają też tosty z dżemem pomarańczowym i
marmite. Zaciekawił Cię ten drugi składnik? Jest dość oryginalny. Na toście wygląda jak czekolada, ale to tylko pozory. Marmite produkuje się z wyciągu drożdżowego, który pozostaje po produkcji piwa. Pasta ta ma nietypowy słony smak. Anglicy mówią, że marmite albo się kocha, albo nienawidzi.
Fish and chips to pierwsze danie, które kojarzy się z Wielką Brytanią. Ale ryba w panierce lub cieście serwowana z frytkami skropionymi octem (tak… octem!) i puree z groszku to niejedyny specjał angielskiej kuchni. Sprawdźmy, co jeszcze gotuje się w Anglii.
Do słynnej angielskiej herbatki idealnie pasuje deser. Jakie słodkości podbiły podniebienia Anglików?
Brytyjskie jedzenie to odzwierciedlenie długiej historii. Nie oznacza to jednak, że szkockie, irlandzkie, walijskie i angielskie potrawy nie ulegają modyfikacjom (pamiętaj, że kuchnia brytyjska to nie tylko angielskie dania). Dzisiaj kuchnia angielska i jej charakterystyka wciąż się zmieniają. Mieszkańcy Wysp Brytyjskich coraz bardziej zwracają uwagę na jakość i naturalność produktów. Na kulinarną tradycję wpływ mają również inne kultury – azjatycka, afrykańska i indyjska. Warto wybrać się w tę część Europy i opinię o kuchni wyrobić sobie na własnych kubkach smakowych.