1. Angloville
  2. Materiały
  3. Angielska kuchnia, czyli nie tylko fish and chips
Angielska kuchnia, czyli nie tylko fish and chips

Angielska kuchnia, czyli nie tylko fish and chips

Każdy kraj ma własną kulinarną tradycję. Nie inaczej jest z Wielką Brytanią. W tym artykule zasmakujemy kuchni angielskiej, choć opinie na jej temat bywają podzielone. Przybywając na Wyspy Brytyjskie, trzeba przygotować się na sycące i ciężkie potrawy oraz dodatki, które kompletnie zmieniają smak dobrze znanych potraw. Jeżeli do tej pory kuchnia brytyjska kojarzyła Ci się wyłącznie z rybą podawaną w towarzystwie frytek, czas zmienić to wyobrażenie i poznać inne interesujące dania.

Kuchnia to za mało? Chcesz dowiedzieć się więcej o Wielkiej Brytanii? Zajrzyj do naszych artykułów:

Full English breakfast – angielskie przysmaki na śniadanie

Przekonanie o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, Anglicy bardzo wzięli sobie do serca. Pierwszy posiłek na Wyspach Brytyjskich nie należy do małych i z pewnością nie spodoba się osobom liczącym kalorie. Co pojawi się na Twoim talerzu, gdy rano zawitasz do angielskiej restauracji? Sadzone jajko, smażone kiełbaski, boczek, fasolka, smażone pieczarki,

hash browns, czyli małe placki ziemniaczane i tost. Do tego podawana jest kawa lub sok owocowy. Trzeba przyznać, że to solidna porcja energii na cały dzień.

Nie oznacza to jednak, że Anglicy codziennie zajadają się takim śniadaniem. Uwielbiają też tosty z dżemem pomarańczowym i

marmite. Zaciekawił Cię ten drugi składnik? Jest dość oryginalny. Na toście wygląda jak czekolada, ale to tylko pozory. Marmite produkuje się z wyciągu drożdżowego, który pozostaje po produkcji piwa. Pasta ta ma nietypowy słony smak. Anglicy mówią, że marmite albo się kocha, albo nienawidzi.

Tradycyjne potrawy angielskie – co warto spróbować?

Fish and chips to pierwsze danie, które kojarzy się z Wielką Brytanią. Ale ryba w panierce lub cieście serwowana z frytkami skropionymi octem (tak… octem!) i puree z groszku to niejedyny specjał angielskiej kuchni. Sprawdźmy, co jeszcze gotuje się w Anglii.

  • Cottage pie – coś dla fanów zapiekanek. W angielskiej wersji potrawa ta składa się z dwóch warstw. Spód to mięso mielone z sosem i warzywami. Na górze uwagę przyciąga puree z ziemniaków, które ozdabia się przy użyciu widelca.
  • Jacket potato – kolejna ziemniaczana propozycja angielskiej kuchni. Głównym bohaterem jest tutaj ogromny ziemniak w mundurku. Po upieczeniu zostaje przecięty i wypełniony dodatkami – fasolką, pastą rybną lub warzywami. Koniecznie należy posypać go serem cheddar. Proste i sycące danie.
  • Beef Wellington – wykwintność w pełnym wydaniu. Jest to pieczona polędwica wołowa otoczona grzybami lub pasztetem i owinięta w ciasto francuskie. Szefowie kuchni serwują ją delikatnie surową. Doskonale komponuje się z pieczarkami i pieczonymi ziemniakami.
  • Black pudding – mogłoby się wydawać, że to deser. Nic bardziej mylnego. Dania angielskie potrafią zaskakiwać. Black pudding to angielska kaszanka z podrobów i krwi.

Słodkie co nieco – deser w angielskim stylu

Do słynnej angielskiej herbatki idealnie pasuje deser. Jakie słodkości podbiły podniebienia Anglików?

  • Victoria sponge cake – krążą pogłoski, że kiedyś było to ulubione ciasto królowej Wiktorii i to jej zawdzięcza swoją nazwę. Deser może niezbyt wyszukany, ale smaczny. Składa się na niego biszkopt posmarowany dżemem truskawkowym i przekładany ubitą śmietaną z cukrem pudrem. Za dekorację odpowiadają świeże owoce – truskawki.
  • Scones with jam and cream – kruche bułeczki, w których mogą znaleźć się rodzynki i cukier. Przed skosztowaniem należy je posmarować konfiturą, dżemem lub gęstą bitą śmietaną.
  • Bread pudding – dość nietypowy deser, którego podstawą jest stary chleb. Przyrządzenie go nie wymaga supermocy kulinarnych. Pieczywo smaruje się masłem, dodaje jajko i mleko oraz rozkłada na blaszce do pieczenia. Za słodycz odpowiadają rodzynki i cynamon.
  • Apple pie – zapiekana tarta z jabłkami. Jej znakiem rozpoznawczym jest krata z ciasta, która przykrywa słodkie nadzienie. Anglicy podają ją z bitą śmietaną, lodami lub tradycyjną polewą custard przypominającą budyń.

 

Kilka słów na koniec…

Brytyjskie jedzenie to odzwierciedlenie długiej historii. Nie oznacza to jednak, że szkockie, irlandzkie, walijskie i angielskie potrawy nie ulegają modyfikacjom (pamiętaj, że kuchnia brytyjska to nie tylko angielskie dania). Dzisiaj kuchnia angielska i jej charakterystyka wciąż się zmieniają. Mieszkańcy Wysp Brytyjskich coraz bardziej zwracają uwagę na jakość i naturalność produktów. Na kulinarną tradycję wpływ mają również inne kultury – azjatycka, afrykańska i indyjska. Warto wybrać się w tę część Europy i opinię o kuchni wyrobić sobie na własnych kubkach smakowych.

Zadzwoń Zamów rozmowę Wyślij e-mail